Föreningshistorik

Slöjdföreningen Jordhammar – hur allting startade

Jordhammars herrgård

Följande text skrevs till föreningens 25-års jubileum 2008.
Här något modifierad.

Det var en fredagskväll i januari 1983. Sjunne Bengtsson, kom hem till sin fru Karin och sa: Kan inte du hitta på något åt Jordhammar!?! Tidigare på dagen hade Morgan Dahlborg från kommunens fastighetsnämnd kommit in på Sjunnes kontor och berättat att nu visste de ingen annan råd än att riva herrgården i Ödsmål.

Huvudbyggnaden användes av ridklubben sommartid, men sedan 1972 stod den tom större delen av året. Och kostade kommunen pengar. Kommunfullmäktige hade bordlagt ärendet om Jordhammars framtid två gånger. De hade försökt hitta på ett användningsområde och frågat kommunens samtliga föreningar om någon hade användning av Jordhammars huvudbyggnad. Tystnaden var bedövande.

Kanske var det hantverk Morgan Dahlborg hade i bakhuvudet när han bad Sjunne gå hem och fråga Karin som på den tiden hade en hantverksbod, Knopen, tillsammans med Lars Bohlin och Julia Alfredsson.

Karin berättar: När jag åkte förbi Jordhammar på lördagsförmiddagen såg jag ett fönster stå uppfläkt med gardinkappan piskande i vinden. Va i all sin dar! Så de behandlar vårt hus! tänkte jag. Ja, du förstår att jag redan var såld! Jag åkte fram till huset och försökte fixa in gardinen men det lyckades jag inte med så på måndagsmorgonen åkte jag in till kommunen för att be om nyckeln. Nyckel, sa de, nääe där är väl upplåst!?

Karin tog sina funderingar med sig till Lars Bohlin och Julia Alfredsson på Knopen. Kör på! sa Lars, kör på så får vi se vart det leder! Och det gjorde Karin. Men inte bara hon, Lars och Julia var med från början och tillsammans utformade de grunden för den kommande slöjdföreningen och för herrgårdens upprustning.

När Karin sedan berättade för sin dotter Maria Johansson om Jordhammar, väcktes drömmen om ett café i anslutning till hantverket. Man tänkte sig att slöjdföreningen skulle kunna stå för hyreskontraktet och hålla till i gamla skollokalen och hyra ut resten av bottenvåningen till caféet.

Parallellt med dessa begynnande planer hade kultursekreterare Betty Cronstrand tänkt sig en hantverksutställning på kommunhuset under juli 1983. Tidigt på våren samlade hon alla slöjdare i Stenungsunds kommun som ville vara med på denna. Vid det mötet presenterade en väldigt nervös Karin sina tankar om Jordhammar. Tystnaden var kompakt i lokalen, men fröet hade såtts och intresseanmäln.ingar samlades in

Tidningsfoto från när föreningen bildades.

Slöjdföreningen bildades den 26 maj 1983. Första protokollförda mötet ägde rum den 2 juni och där valdes den första styrelsen. Till ordförande valdes Karin Bengtsson, till sekreterare Berit Rasmusson och till kassör Ingela Carlsson. Slöjdföreningen Jordhammar registrerades som ideell förening hos länsstyrelsen och blev därmed berättigad till bidrag från kulturnämnden i Stenungssunds kommun.

Dagens ordförande Birgitta Olausson berättar om sitt från första möte med Jordhammars herrgård.

Birgitta berättar: Det var i september jag kom in där första gången och som det såg ut! Det var så skitigt, gamla skolbänkar stod kvar sen det var skola här, och överallt damm i tjocka lager. Jag minns att jag tänkte att det här kan vi aldrig få nå´n ordning på… Det låg till och med en död råtta i stekbordet!

På höstkanten samlades medlemmarna igen, denna gång skulle alla slöjdare ta med sina grejer för bedömning. Det blev tillslut en grupp på arton personer som jobbade och slet under månaderna som följde. Även om renoveringen inte stod helt färdig till jul så kunde man ändå öppna för den allra första julutställningen på Jordhammars herrgård.

Karin berättar: Jag minns så väl när vi öppnade julutställningen, den första. Det var så mycket folk! De bara vällde in! Caféet var inte helt klart men vi hade gjort i ordning det första rummet och det blev snabbt fullt runt borden. Åh, det var härligt!

När julen var över stängde de igen och fortsatte arbetet hela våren. Den officiella invigningen ägde rum i juni 1984. Sedan våren 1984 var slöjdutställningen öppen varje dag (med undantag för januari varje år då bland annat golvet bonas om). Det borde vara någon form av rekord!

2008 beslöt medlemmarna att ta slöjdföreningens historia mot nya utmaningar. Sedan dess har vi inte längre någon fast lokal utan gör tillfälliga utställningar några gånger per år. Dessutom medverkar vi i andras slöjdevenemang. Välkommen att följa med oss in i framtiden!

Ellen J Weist

Senaste kommentarer

26.07 | 14:57

Gör du adventsstjärnor i näver? Eller vet du någon som jag kan vända mig till?

23.05 | 11:31

Hej! Bra hemsida! Svårt att läsa vit text påljusgrå bakgrund!

24.03 | 13:31

Hej! Denna kudde undrar jag vad den kostar? Mvh Christina Kopperud Götene